- kandungan kolagennya 10 kali ganda lebih tinggi dari sirip yu (satu mangkuk kecil berharga RM300+-)
- khasiatnya sama dengan sarang burung layang-layang yang berharga lebih RM400 di pasaran.
- Nilai kalsium yang terkandung di dalamnya adalah 37 kali lebih tinggi daripada hati ikan.
Mengamalkan pengambilan ibu kolagen dengan konsisten dapat menjadikan kulit semakin gebu, tegang dan cerah. Dalam minggu pertama penggunaannya pori-pori muka akan mengecil dan lebih rapat serta kelihatan licin. Ibu kolagen ini juga boleh dijadikan masker. Bagi ibu mengandung yang mengamalkan pengambilan ibu kolagen ini kulit bayi akan menjadi putih, bersih dan gebu. Insya Allah.
KHASIATNYA :
- Terkenal untuk kecantikan kulit dan ubat diet 100% semula jadi
- Melancarkan kitaran darah
- Mencantikan kulit agar lebih cerah dan tegang
- Melambatkan penuaan dan melangsingkan badan
- Iodine yang terdapat di dalamnya mampu memperbaiki fungsi kelenjar tiroid sekaligus mencegah masalah Goitre iaitu kelenjar tiroid membengkak
- membantu menurunkan kolestrol dalam tubuh
- Membantu merawat gastrik.
- Bertindak sebagai antikulat dan antibakteria.
- Memulihara sel-sel kulit mati (rawat jerawat)
- Membantu menurunkan tekanan darah tinggi.
- Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
- Membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah.
- Membantu merawat penyakit gout.
- Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
- Menguatkan tulang dan sendi.
- Meningkatkan sel rawan dan otot.
- Merawat penyakit gaut.
- Mencegah kanser
- Merawat Anemia.
- Memulihara usus kecil (sembelit)
- Menyerap lebihan garam dalam tubuh (lumpuh).
- Melicin dan menegangkan kulit serta payu dara (anti penuaan)
- Menpercepatkan penyembuhan luka
- Menstabilkan kandungan gula dalam darah (rawat kencing manis)
- Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas
- Memberi kekenyangan (untuk diet).
- Meningkat metabolisme.
CARA PENYEDIAAN:
- Basuh kolagen mentah, ramas-ramas seperti basuh beras 5-6 kali
- Rendam semalaman kolagen mentah yang telah dibasuh tadi
- Buang air rendaman tadi dan basuh lagi 5-6 kali dan toskan
- Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus
- Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau sehingga hancur.
- Tapis 1 mangkuk kecik dan asingkan untuk dibuat masker (jika mahu - saiz mangkuk ikut keperluan anda)
- Bakinya (yang untuk dimakan) boleh juga dicampurkan dengan gula batu atau ginseng (jika mahu)
- Isi ke dalam bekas kecil-kecil, sejukkan dan disimpan dalam peti ais.
CARA / ATURAN MAKAN:
- Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan dan sebelum masuk tidur)
- Ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - lebih elok dimakan begitu saja tapi ada rasa laut sikit.
- Boleh dicampur dengan air / minuman kegemaran (yg tiada kafien) untuk rasa yang lebih enak.
- Jika masak kolagen tanpa mencampurkan dengan gula batu atau ginseng, boleh juga dijadikan sebagai masker
- 100g kolagen mentah adalah untuk kegunaan 3 - 4 minggu. Kolagen asli ni tahan lama kerana ianya anti bakteria.
SIAPA YANG BOLEH MAKAN KOLAGEN NI?
- Sesiapa sahaja yang ingin cantik dan sihat, lelaki mahupun perempuan ;-)
- Wanita hamil - kulit bayi menjadi lebih cantik (untuk kandungan 4 bulan keatas shj), rasa bertenaga dan tak mudah letih
- Ibu menyusu pun boleh kerana kolagen ni mengandungi kandungan mineral yang tinggi.
- Kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas.
- Tidak sesuai untuk wanita dalam pantang. Selepas dua bulan bersalin boleh mula makan ibu kolagen ni.
HASIL AIR REBUSAN PMC GRED AAA DAN GRED AA |
No comments:
Post a Comment